PRIVACY NOTICE

This Privacy Notice (“Privacy Notice”) is provided by Taliworks Corporation Berhad (TCB) and its subsidiary companies (referred to as “the Company”, “we”, “our” and “us”). This Privacy Notice is formulated in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (Act). We may vary or update this Privacy Notice from time to time. Please check our Website regularly for updates to our Privacy Notice.

  1. GENERAL

    The personal data about you which we may collect including but not limited to your name, postal and email addresses, identity card (MyKad) numbers, other contact details, identification details, and other information relevant to you, which we receive from you through all forms and/or documents submitted and/or collected by us, or through all electronic forms or documents submitted to us via the Company's website, or any information obtained independently by us from other lawful sources.

  2. PURPOSE
    1. We may use and process any of your Personal Data for business and activities of the Company which shall include, but not limited to:

      1. Performing any of our obligations in respect of any contract entered into with you; and/or

      2. Providing you with any services or products you have requested; and/or

      3. Processing your application under any of the Company's tender or work-in-progress; and/or

      4. Facilitating or process payments relating to any products or services you have provided; and/or

      5. Processing your participation in any events, activities, or research studies; and/or

      6. Performing statistical analysis for various objectives in the Company and providing this information within the Company; and/or

      7. Promotion and marketing emails with information about our products and services; and/or

      8. Complying with any requirements to make disclosures under any laws and regulations and other regulatory requirements binding on us or any of our group companies and affiliated companies; and/or

      9. All other purposes relating thereto.

    2. We may either contact you for the purpose as set out in (B) above via telephone calls, emails, short message services, social media or by whatsoever form of available communication.

    3. Where sensitive personal data is provided, and disclosed by you to the Company, by such disclosure, you have consented to its collections, and processing by the Company.

  3. DISCLOSURE
    1. You further agree that the Company may disclose and transfer (whether in Malaysia or abroad) your information:

      1. To our related companies, affiliates, advisors, agents, consultants, solicitors, auditors, employers, contractors, suppliers, partners, joint venture partners, advertisers, purchasers, network operators, service providers, any relevant authorities, embassies, statutory bodies, regulatory bodies, organisations or any relevant financial institutions, any other persons under a duty of confidentiality to the Company, actual or proposed assignees or transferees or buyers of any of rights/businesses/assets of the Company, service providers (including those who assist us in providing the Company's website), for the purposes of operational, administration, development and maintenance requirements of our business or our Website.

      2. To other third parties for the purpose of (B) above for and on behalf of the Company.

      3. As required or authorised under law or provided in co-operation with any governmental authority.

  4. STORAGE AND RETENTION
    1. We may store your personal data either in electronic or hard copy form or retain third parties to hold that information on our behalf (whether in Malaysia or abroad).

    2. Any personal data supplied by you will be retained by the Company as long as necessary for the fulfilment of the purposes stated in (B) above or is required to satisfy any legal, regulatory and/or accounting requirements or to protect the Company's interests. We will destroy or de-identified when any personal data is no longer needed.

  5. SECURITY
    1. The Company shall take appropriate measures to protect the personal data from any loss, misuse, modification, unauthorized or accidental access or disclosure, alteration or destruction when processing personal data.

    2. However as the Website is linked to the internet, no data transmission over the internet can be guaranteed as completely secure. So while the Company strives to protect such personal data, the Company cannot ensure or warrant the security of any personal data transmitted to the Company via the Website and you do so at your own risk.

  6. DATA INTEGRITY
    1. You hereby confirm that you have obtained the consent from the persons or companies represented by you for you to provide their respective personal data to us for the purposes as set out in (B) above and disclosed to parties stated in (C).

    2. All personal data supplied by you to the Company shall be accurate, complete, and not misleading.

  7. ACCESS AND CORRECTION
    1. You have the right of access and request for amendment to your personal data held by the Company by writing to the following address:

      Attention:
      Corporate Communication Department
      Taliworks Corporation Berhad
      Level 20, Menara LGB
      No. 1, Jalan Wan Kadir
      Taman Tun Dr Ismail
      60000 Kuala Lumpur.

    2. In accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (Act), the Company reserves the right to charge you a reasonable fee for the processing of any data access request.

    3. The Company does not offer any online facilities for you to delete your personal data held by the Company. However, you may by notice in writing to the Company withdraw your consent to or limit the processing of your personal data accordingly.

NOTIS PRIVASI

Notis Privasi ini (Notis Privasi) disediakan oleh Taliworks Corporation Berhad (TCB) dan anak-anak Syarikat (dirujuk sebagai “Syarikat” dan “kami”). Notis privasi ini digubal mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (Akta). Kami mungkin mengubah atau mengemaskinikan notis privasi ini dari semasa ke semasa. Sila rujuk kepada Laman Web kami untuk kemaskini ke atas notis privasi kami.

  1. UMUM

    Data peribadi anda yang dikumpul oleh kami termasuk tapi tidak terhad kepada nama anda, alamat pos dan emel, nombor kad pengenalan (MyKad), lain-lain maklumat untuk dihubungi, maklumat pengenalan dan lain-lain maklumat yang berkaitan dengan anda yang kami terima daripada anda melalui pelbagai bentuk dan/atau dokumen yang diberikan dan/atau yang dikumpul oleh kami atau melalui bentuk elektronik atau dokumen yang diberikan kepada kami melalui Laman Web Syarikat, atau lain-lain maklumat yang kami dapati secara persendirian daripada sumber-sumber yang sah.

  2. TUJUAN
    1. Kami mungkin menggunakan atau memproses data peribadi anda untuk tujuan perniagaan dan aktiviti Syarikat termasuk, tetapi tidak terhad kepada:

      1. Menjalankan tanggungjawab kami berhubung dengan apa-apa kontrak yang telah kami adakan dengan anda; dan/atau

      2. Menyediakan apa-apa perkhidmatan atau produk yang anda minta; dan/atau

      3. Memproses permohonan anda di bawah apa-apa tender oleh Syarikat atau kerja yang sedang dijalankan; dan/atau

      4. Memproses pembayaran berhubung dengan apa-apa produk dan perkhidmatan yang anda telah berikan; dan/atau

      5. Memproses penyertaan anda di dalam apa-apa aktiviti atau kaji selidik; dan/atau

      6. Melaksanakan analisa perangkaan untuk pelbagai objektif di dalam Syarikat dan menyediakan maklumat ini kepada Syarikat; dan/atau

      7. Emel promosi dan pemasaran dengan maklumat berhubung dengan produk dan perkhidmatan kami; dan/atau

      8. Memenuhi sebarang keperluan untuk membuat pendedahan di bawah mana-mana undang-undang dan peraturan-peraturan dan lain-lain keperluan kawal selia yang tertakluk ke atas kami atau anak-anak Syarikat yang lain; dan/atau

      9. Lain-lain tujuan yang berkaitan.

    2. Kami boleh, samada menghubungi anda untuk tujuan seperti yang dinyatakan dalam perkara (B) di atas melalui panggilan telefon, emel, khidmat pesanan ringkas, media sosial atau pun melalui apa juga bentuk komunikasi yang ada.

    3. Apabila data peribadi yang sensitif diberikan dan didedahkan oleh anda kepada Syarikat, melalui pendedahan ini, anda telah memberikan kebenaran kepada pihak Syarikat untuk mengumpul dan memproses data tersebut.

  3. PENDEDAHAN
    1. Anda selanjutnya bersetuju bahawa Syarikat boleh mendedahkan dan memindahkan maklumat anda (samada di dalam Malaysia atau luar negara) :

      1. Kepada mana-mana syarikat dalam kumpulan Syarikat, syarikat-syarikat bersekutu, ejen, perunding, peguam, pengaudit, majikan, kontraktor, pembekal, rakan kongsi, ahli gabungan bersama, pengiklan, pembeli, pengendali rangkaian, pembekal perkhidmatan, mana-mana pihak berkuasa, kedutaan, badan berkanun, badan kawal selia, mana-mana institusi kewangan berkenaan, orang perseorangan yang di bawah tugas kerahsiaan terhadap Syarikat, pemegang serah hak atau penerima pindahan atau pembeli samada sebenar atau yang dicadangkan bagi apa-apa hak/perniagaan/aset dalam Syarikat, pembekal perkhidmatan (termasuk mereka yang membantu kami dalam penyediaan Laman Web Syarikat) untuk keperluan operasi, pentadbiran, pembangunan serta pengendalian perniagaan atau laman web kami.

      2. Kepada pihak ketiga untuk tujuan yang dinyatakan dalam perkara (B) di atas dan bagi pihak Syarikat.

      3. Seperti yang dikehendaki di bawah undang-undang atau disediakan sealiran dengan mana-mana penguatkuasa kerajaan.

  4. PENYIMPANAN DAN PENGEKALAN DATA PERIBADI
    1. Data peribadi anda akan disimpan dalam bentuk elektronik atau salinan cetak atau mengekalkan pihak ketiga untuk menyimpan maklumat tersebut bagi pihak kami (samada dalam Malaysia atau luar negara).

    2. Data peribadi yang anda berikan akan disimpan oleh Syarikat selama mana yang perlu untuk menyempurnakan tujuan-tujuan yang dinyatakan di dalam perkara (B) di atas ataupun untuk keperluan undang-undang, kawal selia dan/atau perakaunan atau untuk melindungi kepentingan Syarikat. Kami akan menghapuskan apa-apa data peribadi yang tidak lagi diperlukan.

  5. KESELAMATAN
    1. Pihak Syarikat akan mengambil langkah-langkah yang sesuai untuk melindungi data peribadi daripada hilang, disalah guna, diubah, didedahkan atau akses yang tidak dibenarkan atau tidak sengaja, pengubahan atau pemusnahan ketika memproses data peribadi.

    2. Walau bagaimanapun, oleh kerana Laman Web mempunyai pautan ke internet, penghantaran data melalui internet tidak boleh dijamin sebagai selamat sepenuhnya. Oleh itu, walaupun Syarikat berusaha untuk melindungi data peribadi tersebut, Syarikat tidak dapat memastikan atau menjamin keselamatan sebarang data peribadi yang dihantar kepada Syarikat melalui laman web dan anda berbuat demikian atas risiko anda sendiri.

  6. INTEGRITI DATA
    1. Anda, dengan ini mengesahkan bahawa anda telah beroleh kebenaran daripada orang perseorangan atau syarikat-syarikat yang diwakili oleh anda untuk anda memberikan data peribadi mereka kepada kami bagi tujuan-tujuan yang disebutkan dalam perkara (B) di atas dan didedahkan kepada pihak-pihak yang disebutkan dalam perkara (C).

    2. Semua data peribadi yang diberikan oleh anda kepada pihak Syarikat adalah tepat, lengkap dan tidak mengelirukan.

  7. HAK AKSES DAN PEMBETULAN
    1. Anda berhak untuk akses dan membuat permohonan untuk melakukan perubahan kepada data peribadi anda yang disimpan oleh pihak Syarikat dengan menghubungi secara bertulis kepada alamat berikut :

      Untuk Perhatian :
      Jabatan Komunikasi Korporat
      Taliworks Corporation Berhad
      Level 20, Menara LGB
      No. 1, Jalan Wan Kadir
      Taman Tun Dr Ismail
      60000 Kuala Lumpur.

    2. Sealiran dengan peruntukan di dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (Akta), pihak Syarikat berhak untuk mengenakan bayaran yang berpatutan untuk memproses sebarang permohonan untuk akses data peribadi.

    3. Pihak Syarikat tidak menawarkan apa-apa kemudahan atas talian untuk anda memadam data peribadi anda yang disimpan oleh syarikat. Walau bagaimanapun, anda boleh secara bertulis, memaklumkan penarikan balik kebenaran anda atau pun menghadkan pemprosesan data peribadi anda dengan sewajarnya.

Copyright © Taliworks Corporation Berhad.